Grunnmur, gulv og hus
Vi utfører alle typer murerarbeid i forbindelse med husbygging og rehabilitering. De fleste er kjent med grunnmur i leca og stadig blir det mer populært og bygge hele huset i mursystemer. Hvis miljø og økonomi står i fokus bør man absolutt vurdere mur som byggemåte for ditt nye hus.

murhus

Allerede som barn skaper vi med byggeklosser fantasifulle små mesterverk helt uten begrensninger. Det samme er grunntanken ved murhus. Ved å stable stein på stein kan du bygge alt. Murverk skaper ingen begrensninger. Enkle konstruksjoner blir det også. Sett Leca blokk på Leca blokk, og du har en komplett yttervegg på verdens enkleste måte, rasjonelt og økonomisk. Leca blokken er materialet som bærer konstruksjonen, men samtidig også materialet som gir huset dets overflate, utseende og personlighet.

Arkitektoniske muligheter
Mye av sjarmen ved murhus er at de ikke er samlebåndsprodukter. De er personlige og skiller seg fra mengden. Fordi det ikke er så mange av dem. Men også fordi mur har så store arkitektoniske muligheter. Det er ikke uten grunn at arkitekter i alle år har vært glade i murverk. Og at du har muligheten til å forme nettopp din drømmebolig, tilpasset egen smak og egne behov.

Sunt inneklima, ikke minst for allergikere
Murhus er sunne hus med et godt inneklima. Les bare hva Norges Astma- og Allergiforbund sier i publikasjonen «Bolig og allergi. Sunne hus er forebyggende medisin»: «Ordinære Leca produkter (løs Leca, blokker og elementer) består utelukkende av uorganiske materialer, produsert av naturlig forekommende råstoffer som leire, knust kalkstein (sement) og sand. Ordinære Leca produkter avgir ingen helsefarlige gasser eller stoffer. Murverk av Lecablokker og -elementer (Byggeplank) benyttet i vegger, gulv og tak gir mulighet for pussede og malte overflater eller keramiske fliser. Slike overflater samler lite støv og smuss, er enkle å holde rene, og gunstige for personer som lider av astma og allergi.»

Miljøvennlig isolasjon
Leca Isoblokk er en ferdig isolert Leca blokk, spesielt egnet for bygging av murhus. Den avgir ingen skadelige gasser og er et trygt byggemateriale. Også produksjonsprosessen er i tråd med moderne, strenge miljøkrav. Isolasjonen i blokken består av polyuretanskum produsert uten KFK-gasser og ozonnedbrytende stoffer. Hvis du bruker Leca Isoblokk, slipper du annen veggisolasjon, og plast som forhindrer husets naturlige pustebehov.

God lydisolasjon
1,4 millioner mennesker er plaget av støy, ifølge Statens Forurensningstilsyn. Bor du i et sterkt trafikkert område, vil støyforurensning være et stort problem - og en fare for helsen. Slike steder bør du bygge i mur. Murhus er inntil 14 desibel bedre enn trehus når det gjelder isolasjon mot utendørs støy. Selv med en differanse på bare 6 desibel, betyr dette at trehuset må være dobbelt så langt fra støykilden for å få samme innendørs lydnivå som trehuset. Så mye bedre isolerer mur! Også med tanke på innvendig lydisolasjon er det smart å velge mur, f. eks. mellom en hybel og resten av huset, spesielt etter de nye forskriftskravene om lyd mellom boenheter.

Enkle konstruksjoner - egnet for selvbyggere
Det å mure Leca er enklere enn å snekre. Et murhus av Leca Isoblokk har en betydelig enklere konstruksjon enn et trehus. Vi mener selvsagt ikke at en selvbygger kan mure hele huset sitt selv, men det er større mulighet for å gjøre egeninnsats på Lecavegger enn på trevegger. Dette gjelder både over og under bakken. Leca Isoblokk gir deg en ferdig isolert vegg som bare skal pusses. En trevegg som består av reisverk, panel både inne og ute, fuktsperrer, isolasjon og kanskje lektepanel i tillegg. Her må du nesten være snekker for å greie det selv.

Varmt om vinteren, svalt om sommeren
Murhus holder meget jevn temperatur innvendig. Fordi mur opptar og lagrer temperaturen rundt seg og avgir den svært langsomt. Derfor er murhus svale og behagelige om sommeren, og varme og gode når vinterkulda setter inn. Siden mur holder så godt på varmen, greier du deg med mindre fyring, noe du vil merke på fyringsutgiftene.

Enestående brannsikkerhet
Norge er blant de vestlige land der det brenner mest. En av årsakene er rett og slett at vi bygger mer trehus enn de fleste. Og tre brenner lett. Mur derimot, brenner som kjent ikke.

Murhus råtner ikke
Råte, sopp og skadedyr stortrives i treverk og forårsaker skader for store summer hvert eneste år. Men på mur biter de ikke.

Nesten helt vedlikeholdsfrie
Et trehus skal males eller beises hvert 5.-6. år. Vegger må skrapes og panel må skiftes. Et murhus derimot er nesten vedlikeholdsfritt, det holder vanligvis med ny puss etter 20-25 år. Det betyr ikke bare mye mindre arbeid, men også betydelige besparelser rent økonomisk.

Leca Byggeplank
Et murhus bør selvfølgelig også ha etasjeskillere av mur. I dagens hus, blir Leca Byggeplank et stadig mer populært alternativ, i både murhus eller trehus. Leca Byggeplank leveres i lengder opptil 8,1 meter og har en rekke praktiske fordeler: Brannsikkerhet. Meget god lydisolasjon. Raskt å legge (et gulv på 100 m2 legges ut på ca. 3 - 5 timer). Kort leveringstid. Og gjennomprøvd og pålitelig.

Bygg med kjeller, så får du et hus du kan leve lenge med
Hus med kjeller kan gi deg langt større husbanklån. Kjelleren er husets rimeligste areal - kjelleren koster bare 1/5 av hovedetasjen. Du kan få skattefrie leieinntekter hvis du innreder hybel i deler av kjelleren. Du får et større hus på mindre tomt - og høyere markedsverdi ved salg. Dessuten får du uante mengder med lagringsplass. Sist, men ikke minst: Du får en langt mer fleksibel bolig tilpasset familiens livsløp.

Murverk i masse flotte farger og strukturer
Når man tenker pusset murverk, tenker man ofte på de sjarmerende, hvitkalkede veggene vi ser på sydenturer. Men pusset mur kan være så uendelig mye mer. maxit har et sortiment på 99 farger å velge mellom. Farger spesielt egnet for murverk. Men overflater er mer enn bare farger, det er også strukturer. Med forskjellige former for påføringsmetoder kan du velge blant mange forskjellige overflatestrukturer. Du kan få røffe eller fine overflater, alt avhengig av tekniske krav og påføringsteknikk. Mulighetene er mange; glattpusset, kostet, stoplet, filset, brettskurt, stenket…
«sitat fra maxit.no»
Husk ! Vær lur bygg i mur..